zondag 28 oktober 2018

De opvangruimte's


De speelruimte (Buiten)
In de tuin zijn we dagelijks heerlijk aan het buitenspelen. In de zomer in de korte broek, in de lente met een dun jasje, in de herfst met regenpak en regenlaarzen en in de winter met de dikke winterjas, muts en sjaal. De kinderen vinden het vaak erg leuk om de konijntjes te voeren en natuurlijk ook te aaien. De moestuintjes en plantjes krijgen ook in de warmere maanden wat water. En soms zijn er besjes rijp en mogen ze deze eten of wie weet kunnen ze mee helpen om bijvoorbeeld wortels te oogsten, dat is natuurlijk altijd een groot feest! Voor de kleintjes heb ik grote speelkleden buiten, de iets grotere kruipen of lopen/ fietsen/ skippyballen door de tuin. Ook wordt er heel veel in de zandbak en de zand/watertafel gespeeld. Lekker pannenkoeken bakken of een soepje maken, de kinderen hebben altijd genoeg fantasie. En ik als gastouder moet natuurlijk alles even geproefd hebben.

 

De speelruimte (binnen)

Binnen spelen we gezellig samen in de woonkamer. Hier heb ik uitdagend speelgoed voor elke leeftijd. Rammelaars, duw en trek speelgoed, zachte knuffeltjes, activity centre’s voor in de box, grote zachte blokken, vormenstoven, houten blokken, grote rijgkralen, heel veel duplo, puzzels (inlegpuzzels, puzzels met maar 6 stukjes tot puzzels van 150 stukken), grote vrachtwagens en veel auto’s, poppen, verkleedkleding, klei met heel veel accessoires, kinetic zand, vingerverf, waterverf, kinderschaartjes, lijm, kleurpotloden, stiften, papier, kinderboekjes waar uit dagelijks gelezen wordt en nog veel meer. De meeste activiteiten doen we vaak samen, niet dat dat moet, maar dat natuurlijk altijd erg gezellig. Speelt er een met de duplo dan wil de rest ook. Zo leren ze spelende wijs veel van elkaar.

 

Uitstapjes

Als het lukt, maken we dagelijks een uitstapje. Naar de speeltuin, een lange wandeling door het park, naar de kinderboerderij of een leuk fietstochtje door het buitengebied. Hiervoor heb ik een vierlingwagen of tweelingwagen om te wandelen en een veilige bakfiets om de kindjes te vervoeren als we wat verder weg gaan. Heerlijk om ze lekker buiten te zien klauteren en dingen te ontdekken. En prachtig ook om soms de snelle vooruitgang te zien, konden ze de week ervoor nog niet zelf op het klimrek komen, deze week dus wel!  Ze vinden ook van alles; slakken, eikels, spinnen, stenen, en bloemen. Ze nemen  van alles mee in hun broek- en jaszakjes, vaak als cadeau voor papa of mama. We gebruiken ook vaak blaadjes en ander materiaal om later binnen wat mee te knutselen.



Slaapruimte’s

We hebben op de 1e verdieping 3 slaapkamers, waar in elke slaapkamer een bedje kan worden gezet. Meestal hebben de kindjes vrijwel altijd een eigen slaapkamer tot hun beschikking. Dit is erg fijn voor de lichte slapers, die snel wakker worden van de andere kindjes. De bedjes zijn goedgekeurd door de GGD. Er wordt zowel in ledikanten als campingbedjes geslapen. Ieder kind heeft zijn eigen lakens, de lakentjes worden elke week gewassen. Ik heb babyphone’s met camera’s om de kindjes in de gaten te houden.
 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten