zondag 28 oktober 2018

Veiligheid en hygiëne


Veiligheid huis
Het huis is volledig aangepast aan kinderen. We hebben traphekjes, stopcontacten zijn afgedekt en scherpe punten afgedekt. Giftige stoffen en scherpe voorwerpen zijn ook veilig opgeborgen. De regel is dat als er hele kleine kindjes zijn dat er alleen op de eetkamertafel wordt gekleid, geverfd, geknutseld en gekleurd. Als gastouder let ik ook tijdens de opvang op of er bijvoorbeeld geen dopjes van stiften op de grond vallen wat de kleintjes in de mond kunnen stoppen.
De gastouder laat de kleintjes in principe niet alleen in de kamer spelen. Echter moet er weleens een kindje naar bed worden gebracht of een kind worden geholpen met naar de wc gaan. De kleinste baby’s worden dan in de box gezet. De gastouder checkt nog even goed voordat ze weggaat of er geen onveilige situaties kunnen ontstaan, daarnaast probeert ze natuurlijk zo snel mogelijk weer terug te zijn in de kamer.

De bedjes die ik als gastouder gebruik zijn goedgekeurde bedjes door de GGD, ik gebruik zowel gewone bedjes als campingbedjes. Ook de kinderstoelen zijn goedgekeurd, de allerkleinste dragen een riem in de kinderstoel.

Veiligheid tuin
De tuin is ook goedgekeurd door de GGD. Ik laat de allerkleinsten niet alleen in de tuin, de iets oudere kan ik vanuit de woonkamer goed in de gaten houden mocht ik met een ander kind binnen zijn. Ik heb geen grote klimtoestellen waar kinderen vanaf kunnen vallen, wel heel veel speel en spel materiaal, denk aan skippyballen, fietsjes, zandbak met speelgoed, mini trampoline enz.

De konijnen zitten afgesloten in een grote ren, samen kunnen we de konijntjes voeren en aaien (ze mogen niet worden opgepakt). De konijnen zijn zeer betrouwbaar en zijn kinderen gewend. Met wat oudere kinderen mogen de konijnen weleens los in de tuin lopen, dit altijd onder toezicht.

In de zomer zorg ik voor verkoeling voor de kinderen, in een geval van een badje blijf ik uiteraard altijd bij de kinderen. Ik laat de kinderen van te voren naar de wc gaan en neem het aankleedkussen met luiers mee naar buiten.



Veiligheid uitstapjes
De kinderen in de wandelwagen dragen riempjes. De gastouder let op of de kinderen het niet te koud of te warm krijgen.


Kinderen mogen meelopen als ouders het veilig achten. (Dus geen kinderen die ineens de straat op rennen!)  Als de gastouder het toch niet veilig acht zal ze dit met de ouders bespreken. Bij donkere dagen dragen de kinderen die lopen een reflecterende band (voorkeur verlicht,) zodat ze goed zijn te zien


In de bakfiets zijn er voor baby’s speciale babyschalen en voor de dreumesen peuterschalen, hierin zitten ze vast met de riempjes. Kinderen vanaf +/- 2  jaar zitten op de bankje met riempjes vast.


Naar de kinderboerderij en de speeltuin gaat de gastouder als het veilig kan, dit is afhankelijk van de kinderen die aanwezig zijn.




Veilig naar buiten
Ouders nemen de juiste kleding en schoenen mee om buiten mee te spelen. Denk bij warm weer aan een zwembroek/zwempak, bij regen een regenpak en regenlaarsjes en bij koud weer een warme winter jas met sjaal en muts. Bij warm/ zonnig weer wordt zonnebrand ’s ochtends door de ouders zelf aangebracht, ’s middags smeert de gastouder de kinderen nogmaals in.



Hygiëne
Het huis wordt dagelijks schoongemaakt. Ieder kind heeft zijn eigen setje lakens voor het bed en deze worden wekelijks gewassen. De tafel, stoelen en de vloer bij de eet plek wordt na iedere maaltijd schoongemaakt. De kinderen wassen hun handen voor het eten, na het buiten spelen en na toiletgang.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten