zondag 28 oktober 2018

Waarom een gastouder?





Waarom een gastouder?

-          Minder kinderen, dus meer persoonlijke aandacht voor u kind,
Regels vanuit de overheid maximaal 6 kinderen (inclusief eigen kinderen) mogen te gelijker tijd aanwezig zijn. Waarvan maximaal 2 onder de 1 jaar. Maximaal 4 onder de 2 jaar. Maximaal 5 onder de 4 jaar.


-          Professionele opvang,
Alle gastouders hebben een SPW 2 diploma (of een vergelijkbaar diploma), daarnaast zijn zij in bezit van het certificaat kinder EHBO. De gastouder heeft kennis van de ontwikkeling van het kind en weet ook hoe ze dit kan stimuleren. Doordat de groep niet groot is, heeft de gastouder ook tijd om gericht met het kind educatief bezig te zijn (dit uiteraard op een speelse manier). Ook leren de kinderen van verschillende leeftijden veel van elkaar. Hierdoor ontwikkelen kinderen zich vaak sneller.

-         Een veilige, gezonde en gecontroleerde woning,

De woning en gastouder wordt door het gastouderbureau en de GGD gecontroleerd op veiligheid, hygiëne en het pedagogisch klimaat.

Denk bij veiligheid bijvoorbeeld aan traphekken, beveiliging stopcontacten en het veilig opbergen van gevaarlijke middelen en materialen. Maar ook over de veiligheid tijdens uitstapjes en het omgaan met badjes en water in de omgeving.

Bij hygiëne kunt u denken aan het schoonhouden van het huis en speelgoed, maar ook aan het wassen van de handen voor het eten en na het buiten spelen.

-          Flexible en huiselijk
Ouders bepalen vaak zelf de haal en breng tijden. Kinderen kunnen vrijwel altijd mee eten, ook ´s avonds (tegen een kleine vergoeding Nibud). Het is gewoon een huis, waar ook net zoals thuis gezellig samen op de bank een boekje wordt gelezen, samen gespeeld, gedanst, gezongen en samen aan tafel wordt gegeten.

-          Meer leuke uitstapjes
Een gastouder heeft minder kinderen, waardoor zij in staat is om met de kinderen te gaan wandelen­­­/fietsen en naar de speeltuin kan gaan.
Hier gaan de kinderen zowel ’s ochtends als ’s middags naar buiten. ’s Ochtend meestal een wandeling richting school en daarna spelen de kinderen die niet hoeven te slapen in de tuin. En ’s middags gaan we vaak naar de speeltuin, kinderboerderij of maken we een lange wandeling door het park. (Als baby’s rond die tijd op bed slapen lukt dit niet, maar spelen de kinderen alsnog in de tuin. Sommige baby’s vinden het juist heerlijk om lekker tijdens een uitstapje te slapen in de wagen)

-         Elke dag hetzelfde vertrouwde gezicht

Erg fijn voor de kindjes, maar ook voor de ouders. De communicatie lijnen zijn kort. Een ouder hoeft niet verschillende leidsters in te lichten over bepaalde kwesties rond het kind. De gastouder is er elke dag en de hele dag en kan dus altijd vertellen over de dag en of er bijzonderheden zijn geweest.

Ik hou  als ouders dat fijn vinden bij de kleintjes ook een schriftje bij zodat ouders precies weten wanneer en hoeveel het kindje heeft geslapen/ gegeten / bijzonderheden van de ontlasting en waar hij/zij mee heeft gespeeld.

-          Vaak voordeliger dan de reguliere kinderopvang
Voor gastouderopvang kunt u kinderopvangtoeslag opvragen. Mijn uurtarief is vanaf 2024 voor  kinderen onder de 4 jaar vaste opvang  €6,25 p/u  en voor flexibele opvang is het €6,75. Luiers en billendoekjes, zalf en babyvoeding wordt door ouders zelf meegenomen. Voor de maaltijden vraag ik een kleine onkostenvergoeding volgens het Nibud. Daarnaast betaald u per maand een vast bedrag aan het gastouderbureau, dit bedrag verschilt per gastouderbureau.

-          Opvang aangepast aan de wensen en behoefde van uw kind

Voorbeeld hiervan is dat bij mij de kinderen als gewenst een eigen slaapkamer tot hun beschikking hebben. Heel fijn voor kinderen die licht slapen en wakker worden door andere kindjes. Ook kan ik goed rekening houden met een kind die een allergie heeft.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten